Seyyid Nizam Camii

Seyyid Nizam Camii plan olarak, sekiz kenarlı ve sekiz betonarme ayak üzerinde tek bir kubbe ve ayaklar arasında kırk beş derece açılarla gerçekleştirilmiş üç kenarlı nişlerden teşekkül etmiştir. Cami ve revaklar, betonarme olarak yapılmış ve traverten cinsi cilasız tabii taşla kaplanmıştır.

Caminin sağında ve solunda birer şerefeli iki minare ve giriş cephesinde iki kubbeli ve bir tonozlu son cemaat mahalli bulunmaktadır. Ortada bir cümle kapısı, yanlarda da birer yan kapı ve sol minare dışından da hanımlar için ayrı bir giriş kapısı bulunmaktadır. Üç kenarlı çıkıntılar üzerinde ikişer alt ve üst pencere mevcuttur. Kubbe içerden sekiz köşe olup, kasnağın her kenarında üçer pencere vardır. İçinde cümle kapısının sağ ve solunda birer alt mahfil ve minare küpleri içinden merdivenle çıkılan iki kat olarak düzenlenmiş mahfiller bulunmaktadır.

Caminin Ölçüleri

Seyyid Nizam Külliyesinin merkezi olan Cami, dıştan dışa son cemaat mahalli dahil 24,50×35,85 metre ölçülerindedir. Son cemaat mahallinin derinliği 6,37 metredir. Caminin hariminin (namaz kılma alanı) tamamı 508 m2’dir. Birinci mahfil 130m2, ikinci kat mahfil 90 m2’dir. Harim zeminine, avlu zemininden 1,25 metre yüksekliğinde olan merdivenlerle ulaşılmaktadır. Kapalı otoparkın havalandırmaları bu yükseklikten istifade edilerek çepeçevre kafesli pencerelerle çözümlenmiştir.

Kubbenin, zeminden yüksekliği 22,30 metre ve genişliği 12,95 metre olup minare yüksekliği ise 45,30 metredir.
 
Caminin Özellikleri

Caminin bütün dış ve iç kaplamaları, son cemaat mahalli ara sütunları, kaide ve kemerleri, dış söveleri, ikinci sıra kasnak pencerelerinin kafesleri, avlu zemin kaplaması, dış merdiven basamakları, son cemaat mahalli yer kaplaması, minarelerin kaplamaları cilasız travertenle yapılmıştır. Cümle kapısı ve yan kapılar, mihrap, minber ve kürsü ve bunlara ait kitabeler, mukarnaslar, mahfil korkulukları, merdiven basamak ve trabzanları ile pencere iç söveleri, yan kapıların sütun, kaide ve başlıkları, şadırvan havuzu, sütun, sütun kaide ve başlıkları, kemerleri, cümle kapısının iki yanındaki yapım kitabeleri mermer olarak yapılmıştır.

Caminin cümle ve yan kapıları, diğer alt mahfil bölmeleri, klima mobilyaları, müştemilatın cephe kaplaması ve görevli odalarının pencere ve dolapları, ayakkabı dolapları, bölmeler, sağ yan kapı üstü çıtalı tavan ve saçak kaplamaları ahşap yapılmıştır.

Cümle kapısı üzerinde bulunan tarih kıt’ası, Prof Dr Mustafa Tahralı tarafından söylenmiş ve ebced hesabıyla 2010 tarihi düşürülmüştür. Mermer mihrap ve minberde bulunan yazılar, talik olarak tarih kıt’ası, son cemaat pencereleri üzerinde çini ile yazılı bulunan ve celi sülüs olarak Haşr suresi 22. ayetinin başı, iç pencereler üzerinde kartuşlar halinde yine çini ile ve on iki parça olarak yazılan celi sülüs Ayete’l-Kürsi ve mihrabın iki yanındaki çini Fatiha suresi İbrahim Aydın Yüksel’in hattıdır.
 
Kubbe göbeğindeki Nur suresinin 35. Ayeti ve yine kubbe eteğinde sekiz parça halinde bulunan ‘Esma-i Hüsna’ celi sülüs olup hattat Hüseyin Kutlu tarafından yazılmıştır. Caminin bir yenilik olarak görülebilen ve sekiz kemer üzerinde üçgenler içindeki ışıklı İsm-i Celal, İsm-i Nebi ve Ciharyar-ı Güzin ve Hasan-Hüseyin yazıları ve şadırvanın kemer üstlerinde bulunan 16 alanın 12’sinde oniki İmam’ın isimleri, üçünde Ciharyar-ı Güzin’den kalan üç raşit Halifenin isimleri ve birinde İsm-i Celal ile İsm-i Nebi yazıları ile abdest alma muslukları üzerindeki su ayetleri İ.Aydın Yüksel’indir.

Camideki tavan silme ve profilleri, mukarnaslar ve sekiz adet ışıklı İsm-i Celal ve İsm-i Nebi ile Ciharyar-ı Güzin ve Hasan-Hüseyin isimlerinin bulunduğu üçgenlerin imalatı alçı olarak gerçekleştirilmiştir.

Ana kubbede 96 kollu, yan taraflarda ve ikinci mahfilde 24 kollu avizeler, mihrap kısmında ve yan kapılarda paraçollu rumi desenli fenerler ile mahfil altında tekli kandiller kullanılmış olup zeminde harimin ortasında yedi metre çapında Osmanlı turkuaz özel halı çalışması yaptırılmıştır.
 
Proje ve Uygulama Bilgileri

Ön Fikir Projesi : İbrahim Aydın Yüksel
Uygulama Projesi : Ayfer Mertler
Statik-Betonarme Projesi : Mustafa Tokluca
Elektrik Projesi : Mustafa Levent İzgi
Mekanik Projesi : Hakan Çuhadaroğlu
Şantiye Şefi : Erkan Mertler
Tarih Kıt’ası : Mustafa Tahralı
Hatlar : İbrahim Aydın Yüksel, Hüseyin Kutlu
Kalem İşleri : Semih İrteş
Traverten Taş İşçiliği : Cemal Şener
Mermer İşçiliği : Nihat Kartal, Cemal Şener
Ahşap İşçiliği : Hikmet Bürkük, Bilal Yazgan, Mehmet Çorum
Çini İşçiliği : Kütahya Altın Çini Tesisleri
Alçı İşçiliği : Adnan Bektöre
Kurşun İşleri : Ertunç Turizm Yapı Metal Organizasyon San.Tic.Ltd.Şti
Aydınlatma İşleri : Lumes Cam Sanayi Ticaret A.Ş.
Halı İşleri : Özkul Halı
Isıtma Soğutma İşleri : Eltek Mühendislik San.Tic.Ltd.Şti.
Alem İşleri : Pir Bakırcılık
Elektrik İşleri : Hicret Elektrik