Seyyid Nizam Mescidi ve Türbesi

1925’de tekke ve zaviyelerin kapatılmasına dair kanundan sonra mühürlenen ve kaderine terk edilen Mescidin içerisinde Seyyid Nizam Efendi’nin türbesi de yer almaktadır. Mescid kapalı kaldığı yıllar içinde bakımsızlıktan tahrip olsa da sonraki yıllarda halinden dolayı mahzun olan bir hayırsever tarafından mescid duvarlarının sağlamlaştırıldığı bilinmektedir. İlk restorasyonu ise 1974’de yapılmıştır. Daha sonra avlusuna şadırvan eklenerek ve hizmet vermesi sağlanmıştır.

2013’de Vakfımızca başlatılan çalışma kapsamında hem mescidin kapsamlı restorasyonu yapılarak etrafı yenilenmiş hem de kuzey yanına büyük bir cami inşa edilerek Seyyid Nizam Camii ismi verilmiştir. Cami çift minareli olarak inşa edilmiş olup klasik Osmanlı mimarisini yansıtan yapısı ile Zeytinburnu’nun en büyük camilerinden birisidir. Burada türbenin haziresi de düzenlenmiştir.

Mescidin içerisinde dört adet sanduka bulunur. Bunlardan en büyük olanı Seyyid Nizam Efendiye aittir. Diğerleri ise, Seyyid Nizam Efendi’den sonra tasavvuf ekolünü sürdüren zatlarındır. Seyyid Nizam Efendi’nin sandukasının bulunduğu hizadaki kubbe üzerinde hat sanatı ile yazılan Osmanlı döneminden yazılar bulunur. Halen Mescidin doğu tarafında bulunan ve Vakfımızca restore edilerek Vakıf merkezi olarak değerlendirilen yapı önceleri tekkenin haremi olarak kullanılmışken bir dönem de mescit olarak da hizmet verdiği bilinmektedir. Mescidin türbe kısmı kubbeli, diğer kısımlar ise ahşaptan inşa edilen düz tavandır. Mescid halen Vakfımız tarafından bakım ve temizliği yapılarak ziyarete ve ibadete açık tutulmaktadır.