Seyyid Nizam Hazretleri

İstanbul alimlerinden olup asıl adı Nizameddin Ahmed Eba Nesim’dir. Peygamberimiz Hz Muhammed’in (SAV) torunu Hz Hüseyin evladından olup seyyiddir. Babası Şehabeddin Efendi, Hz Hüseyin’in Abdullah A’rec kolundan olan torunlarındandır. Peygamberimizin yirmi yedinci kuşaktan torunudur. Halk arasında ‘Seyyid Nizam’ ismiyle bilinir.

Bağdat’ta doğdu. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 1550 (H.957) senesinde İstanbul’da vefat etti. Kabri İstanbul Zeytinburnu’nda, Silivrikapı’da Seyyid Nizam Mescidi’nin içindedir.

Aslen Bağdatlı olan Seyyid Nizam Efendi, Kasım Zülfikar Mazenderani’nin ilim meclislerinde ve hizmetinde bulunarak tasavvuf yolunda ilerledi. Yavuz Sultan Selim devrinde İstanbul’a geldi. Silivrikapı dışındaki dergaha şeyh oldu. Burada talebe yetiştirdi. İnsanlara İslam’ın emir ve yasaklarını anlatıp onların dünyada ve ahirette kurtuluşa ermeleri için gayret etti. Pekçok kimse onun onun sohbetlerinde bulunup feyz aldı.

Cenaze namazını büyük alim Merkez Efendi, Fatih Camii’nde kıldırdı. Silivrikapı’da yaptırdığı şimdi mescid olan dergahın içine defnedildi.
Seyyid Nizam, uzun boylu, yassı yanaklı, ela gözlü, açık kaşlı, yuvarlak yüzlü, lisanı çok düzgün olup, heybetli idi. Güzel ahlak sahibi olup pek cömertti. Seyfullah isminde alim bir oğlu vardı.

Kaynakça:
1. Sicilli Osmani c4, s559
2. Osmanlı Müellifleri; c1, s86
3. Hazret-i Seyyid Nizam; (A.Akıncı ) s1 vd.